Image Alt

Dry needling

wat is dry
needling

01

Dry needling is een behandelmethode die is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken door middel van een 'twitch' snel en langdurig ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Zo wordt er bij accupunctuur vaak gebruik gemaakt van meerdere naalden die in de huidlaag blijven. Terwijl er bij dry needling vaak maar een naald wordt gebruikt, die de spier in gaat.

De behandeling werkt op specifieke punten in de spieren: de zogenoemde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een spierknoop, die naast de lokale drukpijn, ook pijn op afstand kan veroorzaken. Triggerpoints kunnen ontstaan door een verkeerde beweging of sportletsel, langdurige verkeerde houdingen, psychologische aspecten zoals depressie en stress.

Behandeling

02

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. In die spieren wordt dan specifiek gezocht naar de bewuste triggerpoints. Deze triggerpoints zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Vervolgens krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de klacht te verminderen.

Dry needling

Frank Hoogsteen

MANUEELTHERAPEUT MSC.

Dry needling

Steffie Schoenmakers

KINDERFYSIOTHERAPEUT MSC.

Dry needling

Bram Leijten

PRAKTIJKEIGENAAR | MANUEELTHERAPEUT

aFSPRAAK MAKEN?

In onze behandelwijze staat de patiënt centraal. Dat betekent een persoonlijke begeleiding bij uw herstel. Voor elke klacht geldt een behandeling op maat. Wij onderhouden direct contact met de specialisten in het gezondheidscentrum waardoor er efficiënt kan worden geschakeld.
Voor afspraken zijn wij iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 08.00 en 18.00 uur. Bij voorkeur belt u ons in de ochtend.